+38 044 272 22 05, +38 044 272 34 03

Київ, вул. Вознесенський узвіз, 22

office@cimt.com.ua

Хірурги Центру виконали лапароскопічну розширену геміколектомію 79-ти річному пацієнту з комбінованою вадою серця

Пацієнт поступив до кардіологічного відділення ЦІМТ зі скаргами на загальну слабкість, задишку, швидку стомлюваність. Був госпіталізований з діагнозом ішемічна хвороба серця, атеросклеротичний кардіосклероз, стан після аортокоронарного шунтування.

На етапі комплексного клінічного обстеження у пацієнта була виявлена залізодифіцитна анемія 2-го ступеня, а при подальшому досліджені — злоякісне новоутворення висхідного відділу товстої кишки. Хворий був проконсультований хірургом та онкологом, які виявили абсолютні покази до оперативного лікування.

Для визначення  можливості проведення оперативного лікування лапароскопічним доступом, йому була зроблена ДоплерЕхоК, за даними якого у нього було виявлено комбіновану ваду серця: недостатність трикуспідального клапану, стеноз аортального клапану, помірну дилятацію правих відділів серця та легеневу гіпертензію.

Передопераційна підготовка включала корекцію анемії, покращення функції правих відділів серця та лікування легеневої гіпертензії, профілактику тромбоемболічних ускладнень.

Після корекції супутньої патології команда хірургів Центру виконала лапароскопічну розширену правобічну геміколектомію (видалення половини товстої кишки).

З урахуванням супутньої серцево-судиної патології та  інших важливих факторів анестезіологом  проведено багатокомпонентну низькопотокову інгаляційну анестезію севофлюраном у поєднанні з мультимодальною малоопіоїдною аналгезією, що включала комбінований ТАР +RS.

Пацієнт виписаний зі стаціонару на п’яту добу.