+38 044 272 22 05, +38 044 272 34 03

Київ, вул. Вознесенський узвіз, 22

office@cimt.com.ua

Ортопеди ЦІМТ успішно провели надскладні двоетапні операції

До Центру звернувся хворий зі скаргами на біль в обох кульшових суглобах, який півроку пересувався за допомогою милиць. З анамнезу відомо, що чоловіку 2 роки тому було виконано ендопротезування лівого кульшового суглобу  в одному з обласних центрів, за 2 роки відбулася міграція ацетабулярного компоненту ендопротезу в порожнину тазу.

Це призвело до укорочення та обмеження функції ноги, а внаслідок перевантаження кульшового суглобу з протилежної сторони відбулося прискорення руйнування здорового суглобу. Після дообстеження – комп’ютерної томографії, пункції кульшових суглобів (для визначення скритої інфекції), ультразвукового дослідження судин обох н\кінцівок поставлено діагноз «Стан після ендопротезування лівого кульшового суглобу, асептична нестабільність ацетабулярного компоненту; деформуючий правосторонній коксартроз 3-4 ст. Гострий больовий синдром».

Було визначено план лікування: складне ревізійне ендопротезування лівого кульшового суглобу і тотальне безцементне ендопротезування правого кульшового суглобу.

Ревізійне ендопротезування завжди набагато складніше, стандартного, але є цікавим для хірургів та вимагає великого досвіду, додаткової підготовки, оснащення та досвідченої операційної бригади.

Одним із етапів підготовки було виготовлення  макету ураженої ділянки  на 3D принтері для чіткого розуміння плану операції  та необхідних інструментів і мінімізації можливості ускладнень.

Отже, хворому у два етапи виконані операції:

1. Ревізійне ендопротезування лівого кульшового суглобу з заміною компонентів ендопротезу, кістковою пластикою дефектів, коррекції довжини кінцівки

2 Тотальне  б\цементне ендопротезування правого кульшового суглобу.

Післяопераційний період пройшов без особливостей, задоволений пацієнт поїхав на реабілітацію до місця постійного проживання.